Fit en Beter

Wat is optimaal trainen???

Afgelopen weekeinde heb ik genoten van de wereldtitels van Jorien ter Mors. Ik hou wel van zulke sporters. Lekker eigenzinnig en ook wel een beetje eigenwijs. Niet volgens geijkte patronen trainen, maar gewoon net even anders. Dat is natuurlijk een stuk gemakkelijker als je zo goed bent als zij. Maar toch!! Ze doet het maar weer.
Wat me in de interviews achteraf weer wel verbaasd, zijn de vragen hoe goed ze zou presteren als ze meer en beter had kunnen trainen. Kan ze beter en meer trainen???
Meer kan altijd. Dat is niet zo moeilijk: meer uren maken. Klaar!!
Beter is nog maar de vraag. Wat is beter?
Om bij Jorien te blijven, meer trainen heeft volgens mij bij haar niet zo goed gewerkt. Ik ken haar schema’s niet. Weet dus ook niet wat ze wel en niet heeft gedaan, maar dat ze overtraind is geraakt, weet ik wel. Dus de suggestie dat ze beter wordt indien ze meer traint, is nogal discutabel. Blijkbaar heeft ze de rust nodig die ze nu heeft gehad. Iedereen weet allang dat meer vaak niet beter is. Hoeveel sporters (talenten en gearriveerde toppers) zijn er in de loop der decennia al kapot gegaan omdat ze maar steeds meer wilden trainen? Ik zal niet aan een lijst beginnen want die is zo goed als oneindig. Meer trainen is alleen maar positief als je zowel lichamelijk, maar ook mentaal, genoeg adaptatie hebt van je voorgaande trainingen. Continu├»teit is in mijn optiek nog steeds de belangrijkste factor om later succesvol te worden. Iedere blessure is een blijvende beperking in je ontwikkeling. Ook al is die blessure verleden tijd. M.a.w. geduld hebben en rustig de trainingen uitbouwen.
Of beter trainen kan, is ook nog maar de vraag. Door alternatief te trainen (in dit geval shorttracken), is de adaptatie vaak al beter. Je kan de training wel volledig richten op je sport, maar het lichaam is nogal complex. Als je met open vizier voor alternatieven traint, train je het lichaam complexer en dus beter. Bovendien werkt het ook verfrissend om afwisseling in de trainingen te hebben. Niet steeds dezelfde patronen trainen. Doorbreek die eens en je zal ervaren hoeveel rendement dat oplevert en hoe leuk dat ook kan zijn.
Dus….schaatst Jorien harder als ze meer en beter traint, is een groot vraagteken.

image_pdfimage_print