Fit en Beter

Emmie in de Mastboscross (Breda)

Je hebt wedstrijden en wedstrijden. Daarmee wil ik aangeven dat je wedstrijden hebt waarop je wil pieken en dat je wedstrijden hebt die je in de trainingsopbouw meeneemt. Voor een piekwedstrijd neem je enkele dagen wat gas terug. Voor de andere wedstrijden train je gewoon door. Het zal duidelijk zijn dat de piekwedstrijden belangrijker zijn dan de andere wedstrijden. Breda was voor Emmie een piekwedstrijd. Dan mag je ook wat meer verwachten dan anders. Door meer rust vooraf sta je immers fitter aan de start.
Vol goede moed gingen we op weg naar Breda. Warming-up ging goed. Versnellingen kwamen er prima uit en de benen voelden goed aan. De start was voor Emmie’s doen meer dan goed. Ze zat kort achter de kopgroep, volgens plan. De verwachting was ook dat ze in de 2e helft nog enkele plaatsen zou kunnen opschuiven naar voren. Na het korte- en middelste rondje liep ze op de 12e plaats en toch verder achter de koploopsters dan verwacht. Geeft niet, het 2e deel van de wedstrijd moet nog komen. Helaas verandert er voor Emmie niet zo heel veel meer. Ja, ze rukt nog op tot de 9e plaats en finisht deze modderige cross over 3750m in 14:30. Het verschil met de winnares is met ruim 1 minuut wel behoorlijk groot. Niet zo heel veel groter dan de vorioge crossen. Maar we hadden op een kleiner verschil gehoopt en ook verwacht. Bovendien “moet” ze in dit veld meer naar voren kunnen eindigen.
Waarom is het dan niet geworden wat we verwachtten? Daarvoor kunnen meer redenen zijn: trainingsopbouw, mentaal, fysiek ongemak, enz..
Als er geen fysiek ongemak is, moet je als trainer eerst het trainingsprogramma kritisch onder de loep nemen. Waar heb je als trainer inschattingsfouten gemaakt? Is de opbouw goed? Zijn de prikkels voldoende? Of te weinig prikkels? Of de prikkels niet stevig genoeg? Misschien zijn er wel teveel prikkels geweest. Daarna moet je samen met de atleet kijken hoe het mentaal zit. Waar is op dat gebied nog winst te halen? Alles bij elkaar heb je na zo’n cross als vandaag genoeg te evalueren. Meer dan anders in elk geval. Dat gaan we de komende dagen doen!!!

image_pdfimage_print