Fit en Beter

Wat is het ketogeen dieet?

Wat is dat nu eigenlijk, het KETOGEEN DIEET?

In mijn ogen is het geen dieet, het is een voedingspatroon. Een voedingspatroon dat vooral bestaat uit gezonde vetten, matig eiwitten en weinig koolhydraten. Eigenlijk het voedingspatroon dat in de geschiedenis van de mensheid het meeste is toegepast. Toen er nog geen landbouw was en geen industriële voeding, moest de mens wel zo eten. Waarbij er in periodes wel degelijk heel veel koolhydraten werden gegeten, zoals fruit en honing.

Hoeveel moet je eten in een ketogeen dieet?

Dat is afhankelijk van de energie die je op een dag verbruikt. De basis van het ketogeen dieet is de (beperkte) hoeveelheid koolhydraten die je eet. Er wordt uitgegaan van maximaal 50gr. koolhydraten per dag. (De mens eet tegenwoordig soms zelfs meer dan 400gr/dag). Daarnaast is het belangrijk om niet te veel eiwitten te eten. Ca. 100gr. eiwitten per dag is een goede richtlijn voor niet-sporters. Afhankelijk of je meer of weinig sport is 125-150gr/dag voldoende.

Uitgaande van 50gr. koolhydraten en 100gr. eiwitten per dag kom je op 600 kcal/dag uit voor deze voedingsstoffen. Bij een verbruik van 2200 kcal/dag kom je voor vet dus op 1600 kcal/dag uit, ca. 175gr. Dat is ca. 72% van het totaal aan kcal/dag.

image_pdfimage_print